προσβάσιμος τουρισμός

Προσβάσιμος τουρισμός: Αν νομίζεις πως δε σε αφορά, δες γιατί κάνεις λάθος

Έχει ειπωθεί πολλάκις ότι το πώς μία κοινωνία αντιμετωπίζει τα Άτομα με Αναπηρία αποτελεί τον πραγματικό δείκτη πολιτισμού της∙ δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αποτελεί εντέλει και δείκτη δημοκρατικότητας.

Αναμφισβήτητα, ένα από τα σημαντικότερα αγαθά είναι και η ίση πρόσβαση στο ταξίδι και τα όσα το περιβάλλουν. Έως το 2019 -και σε χρονιές που χαρακτηρίζονταν από αναμενόμενα τουριστικά δεδομένα- περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ταξίδευαν ανά τον κόσμο. Ωστόσο, για πολλούς, όπως είναι τα Άτομα με Αναπηρία που αποτελούν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ή οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, τα ταξίδια και η πραγματοποίησή τους αποτελούν μία δύσκολη -αν όχι ακατόρθωτη, πολλές φορές- διαδικασία.

Την ίδια ώρα όμως, τα ΑμεΑ δε συναπαρτίζουν και μία ομοιογενή ομάδα με τις ίδιες ανάγκες. Υπάρχουν διάφορες μορφές αναπηρίας που γεννούν διαφορετικές ανάγκες και συνεπώς διαφορετικές δυνατότητες στα άτομα που τις βιώνουν. Ως εκ τούτου, καθίσταται απαραίτητη η ύπαρξη οργανωμένων πρωτοβουλιών με σκοπό τη δημιουργία ίσων ευκαιριών και ίδιων δυνατοτήτων επιλογών των ΑμεΑ σε ό,τι αφορά και το τουριστικό προϊόν, ιδιαίτερα σε μία χώρα της οποίας η βαριά βιομηχανία εξακολουθεί να είναι ο τουρισμός.

Επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει το «τοπίο» που διαμορφώνεται, όπως επίσης να μάθει περισσότερα σχετικά με τα βήματα που έχουν ήδη γίνει ή χρειάζεται να γίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, η ομάδα του επιταχυντή απευθύνθηκε στις AccessLab και Nable Solutions, 2 εταιρείες που έχουν περάσει από το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης του CapsuleT και παρέχουν τεχνολογικές λύσεις για την ενίσχυση του προσβάσιμου τουρισμού. Διαβάστε όσα μοιράστηκαν μαζί μας οι εκπρόσωποί τους.

⇒ Με βάση την εμπειρία σας, πόσο «ώριμος» είναι επί του παρόντος ο προσβάσιμος τουρισμός στην Ελλάδα; Ποια είναι τα δεδομένα και η πληροφόρηση που λαμβάνετε οι ίδιοι;

AccessLab: Σίγουρα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ο προσβάσιμος τουρισμός στην Ελλάδα είναι ώριμος, αντ’ αυτού υπάρχουν καλές πρακτικές και παραδείγματα τοπικού χαρακτήρα τα οποία μπορούν να υιοθετηθούν από τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Το γεγονός αυτό διαφαίνεται από το πλήθος των εμποδιζόμενων ατόμων που επισκέπτονται τη χώρα αλλά και τους προορισμούς που επιλέγουν. Η αλήθεια είναι πως μεγάλες εταιρείες έχουν διακρίνει ήδη την καινοτομία στις υπηρεσίες και στα προϊόντα μας και ανταλλάξαμε μαζί τους απόψεις και ιδέες. Βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο επικύρωσης συνεργασιών, κάτι το οποίο μας χαροποιεί και είναι αισιόδοξο για τη συνέχεια.

Nable Solutions: Στην Ευρώπη υπάρχει μια δυνητική αγορά 130 εκατομμυρίων ανθρώπων με ανάγκες προσβασιμότητας που θα μπορούσαν να διαθέσουν σε ετήσια βάση περισσότερα από 68 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των τουριστικών τους αναγκών. Αυτό καταδεικνύει το οικονομικό όφελος που μπορεί να προκύψει για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, χώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας που διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές και υπηρεσίες για άτομα με αναπηρία, όμως ένα μεγάλο μέρος των καταλυμάτων και λοιπών χώρων παραμένουν αποκλεισμένα για τους ανθρώπους με ανάγκες προσβασιμότητας. Πάντως, από τις μέχρι τώρα συνομιλίες που έχουμε πραγματοποιήσει με επιχειρηματίες του τουρισμού, είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι πολλοί από εκείνους έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι το να διαθέτουν προσβάσιμες υποδομές και υπηρεσίες δεν είναι μόνο φιλανθρωπία, αλλά και επιχειρηματική κίνηση.

⇒ Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βήματα που έχουν γίνει ήδη για την ενίσχυση του προσβάσιμου τουρισμού; Υπάρχουν μείζονα εμπόδια που χρειάζεται να επιλυθούν άμεσα για τη διευκόλυνση όλων των φορέων;

AccessLab: Η Ελλάδα διαθέτει τον αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» που είναι η πλέον προσβάσιμη πύλη εισόδου στη χώρα. Υπάρχουν καταλύματα, αξιοθέατα, θεματικοί χώροι και παραλίες με πολύ καλό επίπεδο προσβασιμότητας, αλλά δεν αποτελούν τον κανόνα. Θεωρούμε αναγκαία τη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας ενημέρωσης του επισκέπτη αναφορικά με τον προσβάσιμο τουρισμό και ό,τι πρέπει να γνωρίζει πριν έρθει στη χώρα μας αλλά και αφού φτάσει στον τελικό προορισμό του. Έπειτα, χρειάζεται να εφαρμοστούν καθολικά τεχνικοί κανόνες και προδιαγραφές για την προσβασιμότητα του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου στη χώρα, έτσι ώστε σταδιακά οι υποδομές να γίνονται περισσότερο προσβάσιμες από εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ.

Nable Solutions: Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα από την πολιτεία σχετικά με τη βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστικών προορισμών. Γενικά, όμως, για την Ελλάδα η εικόνα δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς από μία χώρα της οποίας η βαριά βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Οι ενέργειες που γίνονται είναι κυρίως μεμονωμένες! Πιστεύουμε ότι υπάρχει η ανάγκη υιοθέτησης ενός ολιστικού μοντέλου για τη βελτίωση του προσβάσιμου τουρισμού που θα οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα, άνεση και ασφάλεια  των υπηρεσιών για όλους. Σημαντικό μειονέκτημα είναι επίσης ο λάθος προσανατολισμός που υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας την αναπηρία με το ιατρικό μοντέλο, ως έναν άνθρωπο που πρέπει να βοηθήσουμε, ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως πελάτης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να εξυπηρετήσουμε.

Λίγα λόγια για τις 2 startups:

Η AccessLab ενισχύει τον προσβάσιμο τουρισμό στην Ελλάδα, πιστοποιώντας την προσβασιμότητα σε τουριστικούς χώρους και προσφέροντας ασφαλείς τουριστικές διαδρομές στις πόλεις για άτομα με αναπηρία.

AccessLab

Η Nable Solutions εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού και καινοτόμων υπηρεσιών με κοινωνικό αντίκτυπο. Η υπηρεσία της “Assistant” είναι ένα ψηφιακό εργαλείο που συνδέει τα Άτομα με Αναπηρία με τους οργανισμούς/εταιρείες ενισχύοντας την ανεξαρτησία τους, ενώ παράλληλα βοηθά τις εταιρείες να κατανοήσουν τις ανάγκες προσβασιμότητάς τους και να παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης.

Nable Solutions

*Αναζητήστε περισσότερα για την AccessLab εδώ και για τη Nable Solutions εδώ.

Comments are closed.