Escapades

Startup Tales: Sanja Malenic/Founder, Escapades

Ήταν 5 Σεπτεμβρίου όταν οι 10 startups του CapsuleT, που δραστηριοποιούνται και παρέχουν τεχνολογικές λύσεις στον τουρισμό, πέρασαν για πρώτη φορά το «κατώφλι» των εγκαταστάσεων του επιταχυντή και άρχισαν να συμμετέχουν στις δράσεις του Προγράμματος Επιτάχυνσης. Τι ακριβώς όμως κάνουν αυτές οι ομάδες και ποιο το σκεπτικό των ιδρυτών τους; Ευκαιρία να τις γνωρίσουμε λίγο καλύτερα μέσα από το blog μας, ξεκινώντας με την Escapades και την ιδρύτριά της, Sanja Malenic, που είναι και το μόνο μέλος του πρώτου κύκλου του προγράμματος του CapsuleT που προέρχεται από το εξωτερικό. Ας δούμε τι έχει να μας πει η ίδια.

1. Πώς πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε την Escapades; Ποια στάθηκε η αφορμή γι’ αυτό;

Κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, πάντα είχα μία ιδέα που ήθελα να πραγματοποιήσω παράλληλα με την κύρια απασχόλησή μου. Αυτή τη φορά, ήθελα να μοιραστώ την υπέροχη προσωπική εμπειρία που είχα ζήσει εγώ στην Ελλάδα με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Έχω εμμονή με το να γνωρίζω ολοκληρωτικά έναν τόπο, να ζω σαν τους ντόπιους και να αναζητώ εμπειρίες που αντιπροσωπεύουν το πιο αυθεντικό κομμάτι από ένα μέρος και τους κατοίκους του.

Τα τελευταία 10 χρόνια επισκεπτόμουν συχνά την Ελλάδα για να την ανακαλύψω όλο και περισσότερο και τα τελευταία 3 χρόνια ζω στην Αθήνα. Πριν από μερικούς μήνες εγκατέλειψα τον κόσμο των εταιρειών/κολοσσών και πλέον βάζω όλο μου το πάθος, όλη μου τη γνώση και όλες μου τις δεξιότητες στο να χτίσω μία βιώσιμη επιχείρηση και να προωθήσω τον εναλλακτικό τουρισμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον, το να είμαι επιχειρηματίας είναι μία μοναδική εμπειρία που με βοηθά να εξελίσσομαι επαγγελματικά και προσωπικά.

2. Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας και ποιο πρόβλημα λύνει στην αγορά.

Πιστεύουμε πως για να ανακαλύψει κανείς την πραγματική Ελλάδα, τους ντόπιους, τη ζεστή φιλοξενία και τις παραδόσεις πρέπει να επισκεφτεί τα χωριά της. Η ιδέα μας λοιπόν είναι να φέρουμε σε επαφή τοπικούς παραγωγούς, αγρότες και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με ταξιδιώτες που ψάχνουν αυθεντικές, τοπικές εμπειρίες όπως ο τρύγος, το μάζεμα της ελιάς, η δοκιμή του κρασιού ακόμα και ένα γεύμα μαζί με τους ντόπιους και τις οικογένειές τους.

3. Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της υπηρεσίας σας;

Στην καρδιά των εμπειριών που προσφέρει η Escapades βρίσκονται οικογενειακές επιχειρήσεις και ντόπιοι (αγρότες, παραγωγοί, ψαράδες κλπ.) Για τους ταξιδιώτες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν μόνοι τους και να συναναστραφούν αυτούς τους ανθρώπους. Η βασική τους απασχόληση είναι ο αγροτικός τομέας, επομένως δεν έχουν πρόσβαση σε τουρίστες για να τους προσφέρουν ξεναγήσεις και εμπειρίες στο χώρο τους. Εμείς δημιουργούμε ένα δίκτυο από τέτοιους οικοδεσπότες και τους προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία και τη γνώση μας ώστε να μοιραστούν τον κόσμο τους με τους επισκέπτες. Οι ανταγωνιστές μας παρέχουν πλατφόρμες σε οικοδεσπότες που έχουν εξοικείωση με τις ψηφιακές εφαρμογές ή/και σε επαγγελματίες ξεναγούς για να προσφέρουν τις εμπειρίες τους.

Επιπλέον, η Escapades στοχεύει στο να προσφέρει ταξιδιωτικές εμπειρίες εκτός της καλοκαιρινής σεζόν, όπου οι επιλογές στην αγορά είναι περιορισμένες.

Τέλος, οι εμπειρίες μας είναι ειδικά σχεδιασμένες για επισκέπτες που επιθυμούν ένα μοναδικό συνδυασμό βιώσιμου τουρισμού με premium υπηρεσίες και διαμονή.

4. Τι προσδοκάτε να έχετε αποκομίσει περισσότερο ολοκληρώνοντας το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης του CapsuleT;

Να γνωρίσουμε σε βάθος τη βιομηχανία του τουρισμού, τις τάσεις και τις δυναμικές αλλά να πάρουμε και αξιόλογες συμβουλές από μέντορες και επαγγελματίες που έχουν καταφέρει επιτυχώς να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά.

5. Πού φαντάζεστε τη startup σας σε 2 χρόνια από τώρα; Ιδανικά, ποιο business milestone θα θέλατε να έχετε πετύχει έως τότε;

Ευχόμαστε να γιορτάζουμε τον 100στό επισκέπτη που είχε την εμπειρία της ζωής του μαζί μας. Όλοι τους θα έχουν ανακαλύψει με εμάς μέρη που δεν θα μπορούσαν να ανακαλύψουν μόνοι τους και θα έχουν γνωρίσει ανθρώπους που άγγιξαν την καρδιά τους και τους άφησαν μοναδικές αναμνήσεις, όμορφες ιστορίες και καινούριες γνώσεις. Επιπλέον όσον αφορά τα οικονομικά μας, θα θέλαμε να φτάσουμε στο break-even point και να έχουμε βιώσιμη, οργανική ανάπτυξη.

6. Αν έπρεπε να επιλέξετε 3 core company values που σας χαρακτηρίζουν σε αυτή τη φάση, ποια θα ήταν αυτά;

Αξιοπιστία

Προσφέρουμε πάντα αυτό που υποσχεθήκαμε.

Εύκολη συνεργασία

Όλες οι συναλλαγές μαζί μας πρέπει να γίνονται απλά.

Πρέπει να είναι εύκολο να γίνει κράτηση των εμπειριών μας.

Πρέπει να είναι εύκολο να δουλέψουν μαζί μας οι συνεργάτες μας.

Πάθος και έμπνευση

Όλες οι αλληλεπιδράσεις μαζί μας πρέπει να είναι ευχάριστες και να κάνουν τους επισκέπτες αλλά και τους συνεργάτες μας να χαμογελούν. Μπορεί να συμπεριλάβουμε κάτι επιπλέον ή να προβλέψουμε τις ανάγκες των πελατών μας. Τις κατάλληλες στιγμές, οι αλληλεπιδράσεις μαζί μας πρέπει να είναι εμπνευσμένες. Τότε προσφέρουμε στους πελάτες μας κάτι που δεν το περίμεναν.

7. Έχετε εργαστεί ως μισθωτοί σε εταιρείες. Τι είναι αυτό που απολαμβάνετε περισσότερο στην επαγγελματική ζωή του startupper και ποιο είναι το στοιχείο που καμιά φορά «νοσταλγείτε» από αυτή του μισθωτού;

Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο είναι οι άνθρωποι που γνωρίζω σε αυτό το μοναδικό ταξίδι. Εκπλήσσομαι συνεχώς όταν διαπιστώνω πώς οι άνθρωποι σχετίζονται με την ιδέα της Escapades και πώς προσφέρουν ειλικρινά την υποστήριξή τους για να προχωρήσει και να γίνει μία βιώσιμη επιχείρηση. Από την άλλη, αγαπούσα πραγματικά την προηγούμενη εταιρική δουλειά μου γιατί ήταν κι εκείνη έντονη και συναρπαστική. Το μόνο που μου λείπει είναι η πρόσβαση σε πόρους και υποστήριξη από μεγάλα brands, που σου φέρνουν αποτελέσματα και σε ανταμείβουν για τη δουλειά σου εξαιρετικά γρήγορα.

*H Sanja Malenic είναι Founder και CEO της Escapades.

Comments are closed.