
Πώς να δημιουργήσετε ένα πειστικό pitch deck για να λάβετε χρηματοδότηση
Έχετε μόλις ξεκινήσει τη λειτουργία της startup σας. Μέχρι εδώ όλα βαίνουν καλώς. Τώρα, το μόνο που χρειάζεστε είναι αρκετά χρήματα ώστε να καταφέρετε να υλοποιήσετε το πλήρες όραμα της εταιρείας σας. Έχετε στη διάθεσή σας μία εμπεριστατωμένη έρευνα και –φυσικά- μεγάλες ιδέες για τη συνέχεια, ωστόσο έχει έρθει η ώρα προκειμένου να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά το σχέδιό σας και σε υποψήφιους επενδυτές ώστε οι τελευταίοι να δουν όλες τις δυνατότητές του.
Είναι ώρα για ένα πειστικό pitch deck∙ αυτό είναι το στοιχείο-κλειδί για κάθε πετυχημένη στρατηγική συγκέντρωσης κεφαλαίων (fundraising), συνεπώς είναι ζωτικής σημασίας να το κάνετε σωστά. Άλλωστε, αυτό ίσως να είναι και το πιο σημαντικό powerpoint που έχετε φτιάξει: 10 – 20 διαφάνειες στέρεων επιχειρημάτων για τους πιθανούς επενδυτές σας.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι στο startup οικοσύστημα το pitching είναι κυριολεκτικά «όλα τα λεφτά»! Συνεπώς, ετοιμαστείτε να δημιουργήσετε ένα pitch deck το οποίο είναι πλήρες, σαφές και δεν μπορεί να το ξεχάσει κάποιος εύκολα. Προτού ξεκινήσετε, κάτι που πρέπει να θυμάστε πάντα είναι ότι είναι σημαντικό να διατηρείτε τα γραφικά της παρουσίασής σας σαφή και απλά, αποφεύγοντας να συμπεριλάβετε καρτέλες με πάρα πολλούς αριθμούς και μικρές γραμματοσειρές. Άλλωστε, κανείς δεν θα ενδιαφερθεί να τις κοιτάξει. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, στην παρουσίαση που θα ετοιμάσετε, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε -μεταξύ άλλων- τις ακόλουθες διαφάνειες:
1. Το σκοπό
Τι κάνει συγκεκριμένα η startup σας και γιατί οι επενδυτές αξίζει να ενδιαφερθούν; Ωστόσο, αποφύγετε όλες τις περιττές τεχνικές λεπτομέρειες και την ειδική ορολογία∙ οι επενδυτές πρέπει να ακούσουν τι προσφέρετε στο καταναλωτικό κοινό και τι έχουν οι ίδιοι να κερδίσουν απ’ αυτό. Οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα ειδικά γραφήματα είναι γι’ αργότερα, όταν πλέον θα έχετε ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον τους.
2. Το πρόβλημα
Ποιο είναι το πρόβλημα/ζήτημα που λύνετε και το κενό στην αγορά που ήρθατε να καλύψετε; Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αποφύγετε τη χρήση αρνητικής γλώσσας.
3. Τη λύση
Πρέπει να αποδείξετε γιατί η δική σας συγκεκριμένα ιδέα είναι η πλέον κατάλληλη για την επίλυση του παραπάνω προβλήματος.
4. Γιατί τώρα
Γιατί είναι επείγουσα η ιδέα σας; Υπάρχει μία νέα σχετική αγορά που τώρα αναδύεται; Είναι τόσο «επαναστατική»; Εάν η ιδέα σας δεν έχει προβληθεί ποτέ πριν, θα πρέπει επίσης να εξηγήσετε το γιατί.
5. Την αγορά
Στην παρουσίασή σας, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να συμπεριλάβετε και το μέγεθος της αγοράς στην οποία εντάσσεστε, τις τάσεις αλλά και την πιθανή «διείσδυσή» σας σε αυτή.
6. Τον ανταγωνισμό
Κάντε μία πολύ καλή έρευνα των ανταγωνιστών σας καθώς, εάν ο υποψήφιος επενδυτής βρει κάποιον ανταγωνιστή που δεν έχετε κατονομάσει στην παρουσίαση, θα σας «προσπεράσει» γρήγορα.
7. Το προϊόν/υπηρεσία σας
Χρειάζεται να παρουσιάσετε μία σωστή ανάλυση του προϊόντος/υπηρεσίας αλλά και των πωλήσεών σας μέχρι τώρα.
8. Το επιχειρηματικό μοντέλο σας
Πώς βγάζετε τα χρήματά σας, πώς θα εξασφαλίσετε ότι θα έχετε έσοδα και στο μέλλον και πώς θα διοχετεύσετε το προϊόν/υπηρεσία σας στην αγορά.
9. Την ομάδα σας
Θα πρέπει επίσης να παρουσιάσετε ποιους έχετε πάρει μαζί σας σε αυτό το «ταξίδι» σας, την ειδικότητα/εξειδίκευσή τους και γιατί αυτά τα άτομα αποτελούν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την εταιρεία σας. Προβάλλετε μέλη της ομάδας που προσθέτουν παραπάνω αξία και συμπεριλάβετε επίσης τυχόν συμβούλους σας ή μη εκτελεστικούς διευθυντές προκειμένου να καλύψετε ελλείψεις δεξιοτήτων εντός της ομάδας σας.
10. Τα οικονομικά στοιχεία
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, δεν πρέπει να παραλείψετε να δείξετε μία συνοπτική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων της startup σας καθώς και να αναφέρετε πότε περίπου ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να αναμένει ότι θα κάνει μία απόσβεση.
Τώρα, είστε πλέον έτοιμοι να εντυπωσιάσετε το ακροατήριό σας. Ένα τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου είναι το «Άγιο Δισκοπότηρο» του pitching: προετοιμασία, προετοιμασία και πάλι προετοιμασία! Αυτό σημαίνει πρόβες, πρόβες και ακόμη περισσότερες πρόβες μπροστά στον καθρέφτη, τους φίλους ή την ομάδα σας. Ακόμα, μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να είστε συνεπείς στο χρόνο σας. Αυτό θα σας κάνει άλλωστε να νιώθετε πιο σίγουροι για το τι λέτε και πότε, ή το τι δείχνετε.
*Με πληροφορίες από: Forbes.com, duarte.com
Comments are closed.