Keeano

Startup Tales: Ηλίας Μπογόρδος/Founder, Keeano

1. Πότε ξεκινήσατε τη startup σας; Ποια ήταν η αφορμή γι’ αυτό;

Η ιδέα γεννήθηκε το 2015, όταν ένας ακόμη έντυπος χάρτης ξενοδοχείου έγινε γνώμονας για να βρούμε την επόμενη παραλία ώστε να περάσουμε την μέρα μας. Έπειτα από αναζητήσεις online και συζητήσεις με ντόπιους για την εύρεση της καταλληλότερης παραλίας καταλήξαμε να κολλήσουμε με το αυτοκίνητο μου σε έναν δύσβατο επαρχιακό δρόμο προς την παραλία. Τα tasks για το πρώτο μου επιχειρηματικό πλάνο ήταν έτοιμα τις επόμενες ημέρες.

2. Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας και ποιο πρόβλημα λύνει στην αγορά.

Το keeano αλλάζει τον τρόπο που ένας ταξιδιώτης σχεδιάζει και επισκέπτεται παράκτιους προορισμούς, είτε ταξιδεύει από στεριά είτε από θάλασσα. Ο χρήστης βρίσκει τα καταλληλότερα για αυτόν σημεία ενδιαφέροντος, βάση διάθεσης, ενδιαφερόντων και είδος οχήματος / σκάφους, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο και ηρεμία στις διακοπές του. Μέσα από τη mobile εφαρμογή μας, δημιουργείται μια κοινότητα ταξιδιωτών που αναβαθμίζουν συνεχώς τα δεδομένα των ακτών, βοηθώντας για παράδειγμα τους ‘μοναχικούς’ να αποφεύγουν πολυπληθείς παραλίες ή ακόμη κατόχους σκαφών να αποφεύγουν ακατάλληλα αγκυροβόλια. Καλύπτοντας όλη την ακτογραμμή της Μεσογείου και της Καραϊβικής, σε παραλίες, μαρίνες, αγκυροβόλια και λιμάνια, φιλοδοξούμε να γίνουμε η πρώτη πλατφόρμα προσωποποιημένων μίνι οδηγών για ταξιδιώτες, ξενοδοχεία και εταιρείες ενοικίασης σκαφών.   

3. Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε όταν ξεκινήσατε; Πώς καταφέρατε να την ξεπεράσετε;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι πάντα η εκκίνηση του εγχειρήματος και τα χρήματα αλλά κυρίως είναι η συνοχή μιας ομάδας ικανής να αγαπήσουν αλλά και να στηρίξουν την ιδέα. Να πιστέψουν ότι το keeano θα γίνει η μεγαλύτερη παγκόσμια κοινότητα γύρω από τις ακτογραμμές. Όταν το καταφέρεις αυτό, όλα τα υπόλοιπα μετά βρίσκουν τον δρόμο τους.

4. Έχετε συμμετάσχει σε incubator ή accelerator; Για πόσο διάστημα;

Το 2016 ενταχθήκαμε σε incubator για 1 χρόνο και τον Ιανουάριο του 2018 σε accelerator για 6 μήνες.

5. Ιεραρχήστε τα πιο σημαντικά πράγματα που σας πρόσφερε ο επιταχυντής που σας στήριξε.

Με σειρά σημαντικότητας θα έβαζα τα εξής:

Εφόδια  για να ξεκινήσουμε όπως γραφείο, λογιστικές υπηρεσίες, εκπαίδευση και γενικότερες επιχειρηματικές κατευθύνσεις.

Networking με ανθρώπους που έχουν επιχειρήσεις και αρκέτες χρήσιμες συμβουλές.

Αναγνωρισιμότητα και δημοσιότητα στα πρώτα μας σημαντικά βήματα.

6. Συχνά λέμε πως ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Πόσο σημαντικός θεωρείτε ότι είναι ένας επιταχυντής αφιερωμένος σ’ αυτή την κατεύθυνση και πώς θεωρείτε ότι θα σας είχε βοηθήσει διαφορετικά;

Ένας accelerator στο travel & hotel tech είναι πολύ σημαντικός και είναι κάτι που έλειπε. Με το κατάλληλο mentoring και networking με ανθρώπους του τουρισμού θα χτίζαμε πιο γρήγορα το πλάνο και την στρατηγική μας δημιουργώντας άμεσες συνέργειες με επιχειρήσεις της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούμαστε.

7. Αν τώρα, έχοντας διαγράψει ήδη μία επιτυχημένη πορεία, σας ρωτούσε κάποιος αν θα κάνατε κάτι διαφορετικά, τι θα ήταν αυτό;

Έχουμε διαγράψει μια πορεία, με όλες τι βάσεις για να γίνει επιτυχημένη. Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα ήμουν πιο σαφής στις συνεργασίες μου, πιο γρήγορος στις αποφάσεις μου και θα αφιέρωνα περισσότερο χρόνο εκτός γραφείου. Έτσι θα μπορούσαμε να ακούσουμε καλύτερα την αγορά και να φτάσουμε στα βέλτιστα επιθυμητά αποτελέσματα για το προϊόν μας.

8. Ποιο είναι το «χρυσό τρίπτυχο» των tips που θα δίνατε σε startuppers που επιχειρούν στον τουρισμό;

Να σκέφτεται σαν ταξιδιώτης, όχι σαν μελλοντικός επιχειρηματίας και να δώσει πραγματική αξία σε ένα πρόβλημα του τουρισμού στις μέρες μας.

Να φτιάξει μια ομάδα με σωστή συμπληρωματικότητα και κυρίως με γνώσεις σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του τουρισμού.

Να έχει υπομονή γιατί θα είναι ένα μεγάλο αλλά συναρπαστικό ταξίδι!

*Ο Ηλίας Μπογόρδος είναι Founder και CEO του Keeano.

Comments are closed.