tourismart

Startup Tales: Μάγκυ Κοντού/Co-Founder, Tourismart

1. Πότε ξεκινήσατε τη startup σας; Ποια ήταν η αφορμή γι’ αυτό;

To Tourismart ξεκίνησε το 2013 με στόχο – μέσω μίας mobile εφαρμογής – να βοηθήσει τους ξενοδόχους να γνωρίσουν και να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

2. Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας και ποιο πρόβλημα λύνει στην αγορά.

Οι επισκέπτες κάθε σύγχρονου ξενοδοχείου αναζητούν μία πιο προσωποποιημένη εμπειρία χωρίς καθυστερήσεις, αναπάντητες κλήσεις στη ρεσεψιόν, φυλλάδια και πρόβλημα στην επικοινωνία. Το tourismart μέσω μίας mobile εφαρμογής επιτρέπει στους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το smartphone τους – όπως για παράδειγμα στο room service, σε παραγγελίες, κρατήσεις στο εστιατόριο, αποστολή αιτημάτων, πρόσβαση σε προσφορές κ.ά.

3. Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε όταν ξεκινήσατε; Πώς καταφέρατε να την ξεπεράσετε;

Τους πρώτους μήνες διάθεσης της υπηρεσίας μας στην ελληνική αγορά οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ήταν επιφυλακτικές στο να εμπιστευτούν μία νεοσύστατη εταιρεία – παρότι αναγνώριζαν ότι το tourismart θα μπορούσε να αποτελέσει μία αξιόπιστη λύση για την επιχείρησή τους. Μέσα από στρατηγικές εμπορικές συνεργασίες, όπως αυτή με την COSMOTE, δημιουργήθηκαν σταδιακά ευνοϊκές προϋποθέσεις στο να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους και να συνεργαστούν μαζί μας.

4. Έχετε συμμετάσχει σε incubator ή accelerator; Για πόσο διάστημα;

Έχουμε συμμετάσχει σε incubator διάρκειας ενός έτους και παραμείναμε για έναν επιπλέον χρόνο, προκειμένου να συμβάλλουμε στην ομαλή ένταξη των ομάδων του επόμενου κύκλου. Επιπλέον, έχουμε συμμετάσχει σε ένα τεχνολογικό accelerator διάρκειας 4 μηνών.

5. Ιεραρχήστε τα πιο σημαντικά πράγματα που σας πρόσφερε ο επιταχυντής που σας στήριξε.

Επιχειρηματική κουλτούρα που συνέβαλε στο να εξελίξουμε μία φοιτητική ιδέα σε εμπορικό προϊόν, σύνδεση με επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους και επαφή με δυνητικούς πελάτες.

6. Συχνά λέμε πως ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Πόσο σημαντικός θεωρείτε ότι είναι ένας επιταχυντής αφιερωμένος σ’ αυτή την κατεύθυνση και πώς θεωρείτε ότι θα σας είχε βοηθήσει διαφορετικά;

Ένας θεματικός επιταχυντής μπορεί να προσφέρει στοχευμένα market insights στους συμμετέχοντες, ενώ η καθημερινή επαφή εταιριών με παραπλήσια αντικείμενα δραστηριότητας, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία συνεργασιών. Πιστεύω ότι εάν συμμετείχαμε σε έναν αντίστοιχο επιταχυντή, θα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε εγκαίρως συνεργάτες σε «θέσεις – κλειδιά» στον τουρισμό και ενδεχομένως να είχαμε εξελίξει τα επιχειρηματικά μας σχέδια σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

7. Αν τώρα, έχοντας διαγράψει ήδη μία επιτυχημένη πορεία, σας ρωτούσε κάποιος αν θα κάνατε κάτι διαφορετικά, τι θα ήταν αυτό;

Θα επέλεγα την εμπορική διάθεση του tourismart από τους πρώτους κιόλας μήνες ανάπτυξης και όχι την αναμονή μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα χαρακτηριστικά που είχαν προγραμματιστεί να προστεθούν σε βάθος χρόνου. Είναι μία επιλογή που συναντάται συχνά στις ομάδες των οποίων οι ιδρυτές έχουν τεχνολογικό background και λιγότερη εμπειρία στον κλάδο των επιχειρήσεων – «παρασύρεσαι» στη δημιουργία προϊόντων και δεν δίνεις προτεραιότητα στον πελάτη.  

8. Ποιο είναι το «χρυσό τρίπτυχο» των tips που θα δίνατε σε startuppers που επιχειρούν στον τουρισμό;

Εάν προσφέρει μία B2B υπηρεσία θα πρότεινα να συμμετέχει σε κλαδικές εκθέσεις στη διαδικασία ανάπτυξης του προϊόντος – και όχι μόνο των πωλήσεων – καθώς είναι ένα τρόπος για άμεσο feedback από δυνητικούς πελάτες, που θα βοηθήσει στη δημιουργία υπηρεσιών που αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες τους. Είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσει ότι για μία πώληση πιθανά να απαιτούνται 3, 6 μήνες – ακόμα και μία season, καθώς είναι αρκετά δύσκολο για μία επιχείρηση να υιοθετήσει μία νέα υπηρεσία που αλλάζει τη ροή της καθημερινότητά της, όσο και εάν αυτή χαρακτηρίζεται από καινοτομία. Τέλος, να ενημερώνεται πάντα για τις τελευταίες τάσεις στην τεχνολογία, καθώς απευθύνεται σε έναν πολύ ώριμο κλάδο.

*Η Μάγκυ Κοντού είναι Co-Founder και Head of Operations του Tourismart.

Comments are closed.