glamping

Μήπως ήρθε η ώρα να μάθεις περισσότερα για το glamping και τα εναλλακτικά καταλύματα;

Η έξαρση της πανδημίας και οι νέες συνήθειες που έφερε στη ζωή όλων μας δε θα μπορούσε φυσικά να μην έχει αντίκτυπο τόσο στην τουριστική βιομηχανία γενικότερα, όσο και στο χώρο της διαμονής, ειδικότερα.

Μολαταύτα, αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι το 2020 και με βάση τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία, τα «παραδοσιακά» καταλύματα παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, εξασφαλίζοντας ένα μερίδιο αγοράς που φτάνει στο 82%. Την ίδια ώρα, είναι χαρακτηριστικό όμως πως σύμφωνα με έρευνα του Skift το 2019 για την Ευρώπη -αναμφισβήτητα, σε πολύ πιο «χαρτογραφημένα νερά» για την τουριστική βιομηχανία απ’ ό,τι σήμερα- η αγορά των εναλλακτικού τύπου καταλυμάτων στη Γηραιά Ήπειρο αναπτύσσεται σχεδόν 2 φορές πιο γρήγορα από αυτή των παραδοσιακών δωματίων, εξασφαλίζοντας ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο συγκριτικά με τις κλασικές έως σήμερα επιλογές.

Άλλωστε, δεν είναι διόλου τυχαίο πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που φρόντισε να νομοθετήσει άμεσα (νόμος 4688/2020) μία από τις νέες τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής ζήτησης που κερδίζει συνεχώς έδαφος και ακούει στο όνομα glamping. Η ομάδα του CapsuleT απευθύνθηκε σε 2 από τις startups που έχουν ενταχθεί στον τρίτο κύκλο του Προγράμματος Επιτάχυνσης και δραστηριοποιούνται στο χώρο των εναλλακτικού τύπου καταλυμάτων, προκειμένου να μάθει περισσότερα∙ πρόκειται για την Campsaround, την πρώτη πλατφόρμα online κρατήσεων για εναλλακτικού τύπου καταλύματα και glamping στην Ελλάδα και τη Villa4Villa, μία πρωτοποριακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στην ανταλλαγή πολυτελών εξοχικών κατοικιών.

⇒ Πώς διαμορφώνεται η τρέχουσα τάση ως προς τη ζήτηση εναλλακτικών καταλυμάτων; Ποια θεωρείτε ως ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά καταλύματα;

Campsaround: Τα καταλύματα που προσφέρουμε στην πλατφόρμα μας ανήκουν στην ευρύτερη αγορά του outdoor hospitality: καταλύματα μέσα στη φύση, εναρμονισμένα με το περιβάλλον, με δυνατότητες εξερεύνησης της τοπικής κουλτούρας και των τοπικών συνηθειών όπως ο αγροτουρισμός ή το glamping και όλα αυτά χωρίς να λείπουν οι καθημερινές ή και πολυτελείς ανέσεις. Στην Ελλάδα περίπου το 10% του συνολικού εισερχόμενου τουρισμού επιλέγει εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε απομακρυσμένες περιοχές με άμεση πρόσβαση σε δραστηριότητες στην φύση. Οι διανυκτερεύσεις σε τέτοια καταλύματα έχουν μία αύξηση περίπου 17% το χρόνο τα τελευταία 3 χρόνια, με αποκορύφωμα αυτού να είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου που ορίζει το ειδικό σήμα glamping.

Villa4Villa: Η τρέχουσα τάση στην αγορά θεωρούμε πως ευνοεί τα εναλλακτικά καταλύματα. Λόγω της κρίσης, οι Έλληνες τείνουν να είναι πρόθυμοι να ενοικιάσουν την κατοικία τους, με σκοπό να έχουν μια δεύτερη ροή εισοδήματος. Έτσι, οι διαθέσιμες βίλες προς ενοικίαση κάθε καλοκαίρι αυξάνονται συνεχώς. Το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Villa4Villa θεωρούμε πως είναι η απόλαυση πολυτελών διακοπών σε πολύ μικρότερο κόστος σε σύγκριση με το τυπικό κόστος ενοικίασης π.χ. μίας βίλας (η μόνη υποχρέωση του κάθε μέλους είναι απλά να προσφέρει την δικιά του εξοχική κατοικία για ανταλλαγή για έναν αριθμό ημερών).

⇒ Από τα μέχρι τώρα insights σας, πώς θεωρείτε ότι επιδρά ο Covid-19 στο δικό σας πεδίο δραστηριότητας;

Campsaround: Η φετινή χρονιά ήταν ο 1ος χρόνος λειτουργίας της πλατφόρμας. Παρά τον Covid-19, τα καταλύματά μας παρέμειναν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και παρατηρήσαμε ότι πολλοί Έλληνες επέλεξαν διαφορετικού τύπου διακοπές αυτό τον χρόνο. Καταλύματα μέσα στη φύση, εύκολα προσβάσιμα με αυτοκίνητο από μεγάλες πόλεις, είδαν αύξηση στην πληρότητά τους. Ακόμα, μεγάλη αύξηση παρατηρήσαμε στην ενοικίαση αυτοκινούμενων τροχόσπιτων καθώς θεωρήθηκε ένας ασφαλής τρόπος διακοπών. Στα επόμενα βήματά μας ανήκει η συνεργασία με ακόμα περισσότερα καταλύματα που ικανοποιούν τις παραπάνω ανάγκες ώστε οι επισκέπτες μας να είναι ασφαλείς ακόμα κι εν μέσω COVID και το 2021.

Villa4Villa: Λόγω του Covid-19 πιστεύουμε πως η αγορά για διακοπές σε κατοικίες αναπτύσσεται ραγδαία, γεγονός που μας κάνει να θέλουμε να εξυπηρετήσουμε την ανάγκη αυτή άμεσα. Θεωρούμε πως αρκετοί τουρίστες θα προτιμήσουν να μείνουν σε ένα κατάλυμα όπου δε χρειάζεται να συναναστρέφονται με πολύ -και ειδικά άγνωστο- κόσμο. Από τη μεριά μας, μία αλλαγή που επιβάλλεται είναι ο έντονος καθαρισμός των κατοικιών, με ομάδα υπηρεσίας καθαρισμού πριν από κάθε ανταλλαγή.

Λίγα λόγια για τις 2 startups:

Το Campsaround αποτελεί την πρώτη πλατφόρμα online κρατήσεων για εναλλακτικού τύπου καταλύματα και glamping στην Ελλάδα, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη λύση για την ψηφιακή τους παρουσία.

glamping

Το Villa4Villa είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Στόχος είναι η δημιουργία ενός κλειστού premium club όπου οι ανταλλαγές θα γίνονται μέσω ενός συστήματος ανταλλαγής πόντων.

glamping

*Αναζητήστε περισσότερα για το Campsaround εδώ και για τo Villa4Villa εδώ.

Comments are closed.