Katerina Saridaki

Η Κατερίνα Σαριδάκη στο ΑΠΕ: “Τεχνολογία δεν είναι τα social media”

Στο webinar “Travel resilience” που διοργάνωσε το Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 16 Μαρτίου με κύριο θέμα την τεχνολογία, την ανάλυση δεδομένων, αλλά και τον τρόπο που ο τουρισμός μπορεί να παραμείνει ανθεκτικός συμμετείχε η διευθύντρια του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, κα. Κατερίνα Σαριδάκη. Στο εν λόγω διαδικτυακό σεμινάριο συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Τουρισμού στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ Δημήτρη Μπούχαλης και ο CEO της AQ Strategy Γιάννης Τσάκαλος.

Από την πλευρά της  η κα. Κατερίνα Σαριδάκη τόνισε τη σημαντικότητα της στήριξης στις startups όχι μόνο για να ενισχυθεί η προσπάθεια των νέων ανθρώπων, αλλά και της βοήθειας στους ξενοδόχους να αξιοποιήσουν τα εργαλεία της τεχνολογίας. «Η τεχνολογία δεν είναι τα social media. Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι και αποτέλεσε το πρώτο βήμα αλλά είναι μόνο ένα μικρό εργαλείο. Όλο το υπόλοιπο κομμάτι που αφορά τον τρόπο άντλησης δεδομένων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τον ανταγωνισμό με άλλους προορισμούς όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ελλάδας θέλει πολλή δουλειά και θέλει τις κατάλληλες υποδομές, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τον προορισμό. Η τεχνολογία παρέχει τα συστήματα που θα εξοικονομήσουν χρόνο και κόστος», επεσήμανε η ίδια. Μάλιστα, η κα. Σαριδάκη υπογράμμισε ότι μέσα στην πανδημία πολλές startups άλλαξαν προσανατολισμό προκειμένου να βρουν λύσεις στα νέα ζητήματα που προέκυψαν λόγω της κρίσης. Αναφέρθηκε, επίσης, στους digital nomads ως μια νέα πραγματικότητα που μπορεί να συνδράμει στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και στην ανάγκη που υπάρχει για υποδομές και δίκτυο, τα οποία θα στηρίξουν αυτήν την κατηγορία εργαζομένων.

Πρέπει να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τουρισμού στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ Δημήτρη Μπούχαλη, για να καταστεί το τουριστικό προϊόν ανθεκτικό απαιτείται καινοτομία και τεχνολογία η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. «Είναι σημαντικό να φτιάξουμε τους χρηματοοικονομικούς πυλώνες μας. Οι λέξεις κλειδιά είναι ρευστότητα, διοίκηση και διανομή. Ειδικά στο θέμα της διοίκησης προσωπικού, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα φέτος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθώς έχουμε χάσει πάρα πολλούς εργαζόμενους, εκ των οποίων ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταπήδησε σε άλλους κλάδους και διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να γυρίσουν πίσω στον τουρισμό και στην ξενοδοχία. Ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα φέτος θα είναι τα κόστη. Η τιμή της ενέργειας θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα έχει τεράστια επίδραση και στις αγορές μας καθώς θα μειωθεί το budget του ταξιδιώτη», σημείωσε ο κ. Μπούχαλης.

Η εποχή του smart τουρισμού και του metaverse

«Είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε τις έρευνες και τη βιβλιογραφία που αναπτύσσεται εδώ και 35 χρόνια, για την τουριστική ανάπτυξη, τη διοίκηση, το marketing, την διανομή και την αειφόρο λειτουργία. Όσο αφορά την τεχνολογία παρατηρείται έλλειψη στην απορρόφηση της καινοτομίας που δημιουργεί στρατηγικά μειονεκτήματα. Στην εποχή του smart τουρισμού και του metaverse, η τεχνολογία θα είναι βασικός συντελεστής της ανταγωνιστικότητας», τόνισε ο κ. Μπούχαλης.

«Με τα δεδομένα που υπάρχουν στον κόσμο και την ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργούνται μοντέλα που πρέπει να αξιοποιούμε και να έχουμε την ευελιξία να αναπροσαρμοζόμαστε», τόνισε ο CEO της AQ Strategy Γιάννης Τσάκαλος, ωστόσο επεσήμανε ότι η στρατηγική επικοινωνίας έρχεται ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης στρατηγικής, η οποία πρέπει να μπορεί να εφαρμόζεται και να διαθέτει μηχανισμό διαχείρισης της όποιας κατάστασης προκύπτει, καθώς και να υπάρχει η ευελιξία τόσο στον προορισμό όσο και στην επιχείρηση να ανταποκριθεί στις αλλαγές.

Οι αλλαγές που έρχονται είναι ριζικές

Ήδη, όπως σημείωσε ο κ. Τσάκαλος οι αλλαγές που έρχονται είναι ριζικές. «Το 60% πληθυσμού παγκοσμίως είναι κάτω των 40 ετών. Πρόκειται για γενιές εντελώς διαφορετικές από τους boomers και την Generation x. Αναζητούν εντελώς διαφορετικά πράγματα, νέους προορισμούς, νέες εμπειρίες, λαμβάνουν υπόψη την αειφορία και την κλιματική αλλαγή. Η εκθετική ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλάζει ήδη όλα τα δεδομένα στον τουρισμό. Μπορεί και πρέπει η τεχνολογία να είναι αρωγός στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης ή προορισμού. Αυτό απαιτεί νέα διαχείριση δυναμική με μοντέλα που μπορούν να προσαρμοστούν ανά πάσα στιγμή, αναλύοντας συνεχώς τα δεδομένα. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια μια επιχείρηση ή έναν προορισμό, όμως εξίσου σημαντική είναι και η εφαρμογή. Εκεί πάσχουμε», τόνισε.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Comments are closed.