«Αν κάτι δουλέψει στην τουριστική αγορά της Ελλάδας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι μπορεί να αναπτυχθεί παγκοσμίως»

Άκουσε τη γνώμη των ειδικών και κάνε αίτηση στον 5ο κύκλο επιτάχυνσης.

Τεχνολογικές startups γεμάτες φρέσκες ιδέες, καινοτόμες λύσεις και πολλή όρεξη να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο για τον κλάδο του τουρισμού είναι όλες εκείνες που έχουν περάσει την πόρτα του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator από το 2019 και έχουν ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης. Όλες τους αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ενός 5μηνου δωρεάν προγράμματος που μόνο σκοπό έχει να εξελίξει άμεσα και στοχευμένα νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό για να παράξουν προϊόντα/υπηρεσίες που θα δώσουν πρακτικές λύσεις και θα συμβάλλουν δραστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού τουρισμού. Οι άνθρωποι που βρίσκονται, όμως, στο τιμόνι αυτής της προσπάθειας, η Επιτροπή Αξιολόγησης & Καθοδήγησης, οι εξειδικευμένοι μέντορες αλλά και οι στενοί συνεργάτες του επιταχυντή είναι οι στυλοβάτες του Προγράμματος Επιτάχυνσης και σε αυτούς θα δοθεί ο λόγος εδώ.

«Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με διορατικότητα, ορθή ανάλυση των παγκόσμιων τάσεων και ευθύνη απέναντι στα μέλη του δημιούργησε τον CapsuleT με σκοπό να ενδυναμώσουμε το οικοσύστημα των startup επιχειρήσεων στον τουρισμό, να εξασφαλίσουμε πόρους, δυνατότητες και ευκαιρίες για νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες με σταθερό στόχο την τεχνολογική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού κλάδου», τονίζει ο κος. Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος και εμπνευστής του CapsuleT εν μέσω περιόδου αιτήσεων για τον 5ο κύκλο Προγράμματος Επιτάχυνσης.

«Μέσα από το πρόγραμμά του CapsuleT εντοπίζουμε τα «κενά» που πιθανόν έχουν οι startups στο επιχειρηματικό τους μοντέλο, στην αντίληψη τους για τον τρόπο λειτουργίας ενός ξενοδοχείου, στο πώς να παρουσιάσουν το προϊόν τους στον δυνητικό πελάτη κ.ά.. Από εμάς και τους συνεργάτες μας λαμβάνουν σημαντική βοήθεια μέσω ερωτήσεων και ανταλλαγής πληροφοριών, δέχονται συμβουλευτική καθοδήγηση από μέντορες με βαθιά γνώση του αντικειμένου, ενώ έχουν την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουν το feedback που τους παρέχουν οι επαγγελματίες με τους οποίους έρχονται σε απευθείας επαφή σε on-site visits που διοργανώνουμε», ξεκαθαρίζει από την πλευρά της η κα. Κατερίνα Σαριδάκη, Διευθύντρια του επιταχυντή.

Τι λένε οι ίδιοι οι μέντορες/κριτές;

Για τον Αλέξη Κομσέλη, Μέντορας του Προγράμματος Επιτάχυνσης και Director του AHEAD – Alba Hub for Entrepreneurship and Development «Ο τουρισμός είναι στην περίπτωση της Ελλάδας ένα πολύ καλό test market για κάθε τεχνολογική ιδέα. Αποτελεί μια από τις πλέον παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες της χώρας, εμπλέκει αναρίθμητα προφίλ επαγγελματιών και συγκεντρώνει σε μια αγορά ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς. Αν κάτι δουλέψει στην τουριστική αγορά της Ελλάδας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι μπορεί να αναπτυχθεί παγκοσμίως. Η επιλογή ενός επιταχυντή που επικεντρώνεται αποκλειστικά στον τουρισμό δίνει τη δυνατότητα σε κάθε startup να επιταχύνει την έρευνα αγοράς, να πάρει άμεσο και χρηστικό feedback από κάθε εμπλεκόμενο χρήστη ή πελάτη και να βρει νέες εφαρμογές για την τεχνολογική λύση που προτείνει». Την άποψη του κ. Αλέξη Κομσέλη επιβεβαιώνει και η κα. Βασιλική Μαυροκέφαλου, μέλος Κριτικής Επιτροπής CapsuleT και Director Market Management της Expedia Group, η οποία τονίζει πως «Εάν η λύση που προσφέρει μία τεχνολογική startup αφορά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, είναι επιβεβλημένο να συμμετάσχει γιατί αυτομάτως λόγω της δυναμικής και του βάρους του συγκεκριμένου τομέα υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών».

Πηγαίνοντας την κουβέντα ένα βήμα παρακάτω η κα. Λίζα Κατσουράκη, Μέντορας του προγράμματος και Head of Corporate Development της Etraveli Group επισημαίνει την αναγκαιότητα για «λύσεις βιωσιμότητας, αποφυγής υπερτουρισμού, κατανεμημένης τουριστικής κίνησης, διαφοροποιημένα προϊόντα, λύσεις εξυπηρέτησης πελατών και αυτοματισμού back office (διαδικασίας), αλλά και της αντιμετώπισης της αλληλεπικάλυψης απομακρυσμένης εργασίας/τουρισμού», με τον κ. Αλέξη Κομσέλη να επανέρχεται προσθέτοντας: «Τα πλέον σημαντικά θέματα για την αγορά του τουρισμού είναι η καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών (optimization), η βιωσιμότητα των τουριστικών δραστηριοτήτων και η αντιμετώπιση των κρίσεων. Σημαντικό θέμα που αναδεικνύεται φέτος είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν και οι λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείρισης υποδομών και διαθεσιμότητας με τρόπο που επεκτείνει τη διάρκεια του εκάστοτε τουριστικού προϊόντος, marketing εμπειριών και διασύνδεσης εργαζομένων με την αγορά εργασίας».

Ο κος. Ευγένιος Βασιλικός, Μέντορας του προγράμματος και Chief Operational Officer του Airotel Group of Hotels αναφέρεται στην ουσιαστική συμβολή του CapsuleT στην εξέλιξη μιας νεοφυούς επιχείρησης του κλάδου: «Η δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με επαγγελματίες του τουρισμού στο υψηλότερο επίπεδο του κλάδου είναι από τα σημαντικότερα που προσφέρει ο επιταχυντής», ενώ η κα. Βασιλική Μαυροκέφαλου την ίδια στιγμή υπογραμμίζει μια από τις συνήθεις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι startuppers του Προγράμματος Επιτάχυνσης: «Δυσκολεύονται στο πώς να παρουσιάσουν με απλό και κατανοητό τρόπο το επιχειρηματικό τους μοντέλο, ώστε να πείσουν ότι το προϊόν ή η υπηρεσία που προσφέρουν είναι βιώσιμη. Με τις συναντήσεις, το mentoring και τα workshop υπάρχει σαφώς μεγάλη βελτίωση από την έναρξη έως το τέλος του προγράμματος».

Κλείνοντας, η κα. Λίζα Κατσουράκη συμβουλεύει: «Χρειάζεται πολύ καλή κατανόηση και της μεγάλης εικόνας, αλλά και των λεπτομερειών που κάνουν την διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό».

Υποβολή αιτήσεων στον 5ο κύκλο Προγράμματος Επιτάχυνσης έως 23 Ιουνίου 2022!

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τον 5ο κύκλο του CapsuleT ολοκληρώνεται την Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022.

Μάθετε τα κριτήρια συμμετοχής, τα χρηματικά έπαθλα που μπορείς να διεκδικήσεις και τη δομή του προγράμματος αναλυτικά εδώ: https://www.capsuletaccelerator.gr/el/accelerator/

Κάνε την αίτηση σου εύκολα εδώ: https://www.eventora.com/en/Events/CapsuleTApplicationForm5thCycle

Comments are closed.